Weer & Klimaat

Er bestaan behoorlijk wat redenen waarom steeds meer vakantiegangers er voor kiezen om tijdens de zomer naar Montenegro af te reizen. Niet alleen is het land werkelijk adembenemend mooi, wat bovendien ook te denken van het aangename weer dat je er kan ervaren? In principe kunnen we Montenegro onderverdelen in twee verschillende klimaatregio’s. De lager gelegen gebieden kunnen bijvoorbeeld rekenen op een mediterraan klimaat. Voor de hoger gelegen delen van het land geldt een gematigd zeeklimaat. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is het in de praktijk best mogelijk dat het in de hoger gelegen gebieden tijdens de zomermaanden aanzienlijk warmer wordt dan in de lager gelegen regio’s het geval is. Dit heeft alles te maken met het feit dat de verkoelende werking van de Adriatische Zee daar uiteraard veel minder goed voelbaar is.

Het klimaat van Montenegro

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het zo dat er toch wel sprake is van enkele verschillen op vlak van klimaat in Montenegro. Voor de hoger gelegen gebieden geldt een gematigd zeeklimaat. Deze zorgt er voor dat de winters vrij koel zijn terwijl de zomers heel wat milder verlopen. De kans op extreem hoge uitschieters is hier evenwel altijd aanwezig. Het gebeurt dan ook niet zelden dat de temperatuur in bijvoorbeeld centraal Montenegro tijdens de zomermaanden een piek maakt van boven de 40 graden. De lager gelegen gebieden kenmerken zich op hun beurt door een mediterraan klimaat. Deze staat garant voor niet alleen warme en droge zomers, maar ook milde winters. Mensen die houden van een zonvakantie zijn hier tijdens de zomer zonder twijfel aan het juiste adres. 

Het weer in Montenegro in de winter

Het weer in Montenegro tijdens de winter kenmerkt zich vooral in de berggebieden door koude temperaturen, vaak gecombineerd met sneeuw. Dit geldt niet in het minst voor de maanden december, januari en februari. De gemiddelde dagtemperatuur komt in deze periode nauwelijks boven het vriespunt uit. Op de hoogste toppen van het land eigenlijk zelfs helemaal niet. Tijdens de nacht is het mogelijk dat de temperatuur tot wel tien graden onder nul duikt. Ga je in de winter naar Montenegro op vakantie? Hou dan nog meer dan tijdens de zomer rekening met het risico van de zogenaamde Bora. 

Het risico op “Bora” tijdens de wintermaanden

Het weer in Montenegro wordt niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de winter vaak gekenmerkt door een harde valwind met de naam Bora. In het bijzonder tijdens de winter kan deze valwind er voor zorgen dat de omstandigheden buiten op z’n zachtst gezegd zeer onaangenaam worden gemaakt. Vooral in combinatie met het opstuiven van sneeuw is het mogelijk dat de Bora voor ronduit gevaarlijke situaties kan zorgen. In de praktijk moet er bovendien rekening mee worden gehouden dat de Bora zeer moeilijk te voorspellen is. Het gebeurt dan ook niet zelden dat mensen er door in de problemen komen. Dit is dus zeker en vast een factor om rekening mee te houden, zeker in de winter.

Het weerbericht van Montenegro volgen

Het actueel weer in Montenegro bekijken is altijd een aanrader. Tijdens de zomer gaan heel wat mensen naar dit land om er te genieten van een ontspannende zonvakantie. Dat is gezien de temperaturen perfect mogelijk. De zomers in grote delen van Montenegro zijn bovendien ook erg droog waardoor je niet veel neerslag hoeft te vrezen. Hier en daar een regen- en onweersbui is echter nooit uitgesloten. De beste maanden voor een zonvakantie in Montenegro zijn: 

  • juni met een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 graden;

  • juli met een gemiddelde maximumtemperatuur van 29 graden;

  • augustus met een gemiddelde maximumtemperatuur van 29 graden;

  • september met een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 graden;

Let wel, in september moet je reeds rekening houden met wat extra neerslagkansen. Het is echter pas in de maanden oktober, november, december, januari, februari, maart en april dat de neerslagpercentages het hoogst liggen. Ook in deze periode kan je een vakantie naar Montenegro overwegen, maar je moet er de hogere neerslaghoeveelheden dan wel bijnemen.