Ulcinj

Er zijn ongelofelijk veel zaken die in het voordeel spreken van de badplaats Ulcinj in Montenegro. In eerste instantie betreft het hier de meest zuidelijk gelegen badplaats van het land. Dit zorgt er meteen ook voor dat ze dicht bij de grens met Albanië is gelegen en dat valt niet te ontkennen. De Albanese invloeden zijn hier duidelijk in het straatbeeld aanwezig. Dit is ook niet vreemd, want de bevolking van de stad Ulcinj bestaat voor ruim 61 procent uit Albanezen. Tijdens de zomermaanden kan je hier bovendien ook heel wat toeristen aantreffen die afkomstig zijn uit Kosovo. Er heerst in Ulcinj altijd een gezellige sfeer welke tijdens de zomermaanden een beetje mediterraans aanvoelt.

De bezienswaardigheden van Ulcinj

In eerste instantie staat Ulcinj natuurlijk bekend als badplaats. Niet alleen het fijne klimaat, maar ook de prachtige stranden hebben hier op relatief eenvoudige wijze voor gezorgd. Dit betekent evenwel in het geheel niet dat Ulcinj op cultureel vlak niets moois te bieden heeft, in tegendeel. De oude stad van Ulcinj, de zogenaamde ‘Stari Grad’ is bijvoorbeeld gelegen naast een drukke boulevard. Ze vormt echter de perfecte plaats om te kunnen genieten van een prachtig uitzicht. Vanuit de Mala Plaža loop je rechtstreeks de oude stad in. Helaas is dit gedeelte van de stad nog steeds sterk vervallen. Dit is het gevolg van de intense aardbeving die de regio trof in het jaar 1979. Hoe vreemd het misschien ook mag klinken, deze staat van verval maakt het geheel eigenlijk alleen maar extra aantrekkelijk.

Tijdens een bezoek aan de oude stad van Ulcinj zal je bij de entreepoort ook een bescheiden museum aan kunnen treffen. De collectie van dit museum bevat tal van verschillende overblijfselen van uit de tijd van de Romeinen en de Ottomanen. Bovendien is hier eveneens een bescheiden kerkje terug te vinden uit het jaar 1510. In het jaar 1693 werd er evenwel voor gekozen om deze kerk om te bouwen tot een moskee. Wanneer je graag meer te weten wil komen over de geschiedenis van deze plaats is een bezoekje aan de oude stad van Ulcinj in ieder geval een absolute must.

Een paradijs voor vogelliefhebbers!

Elk jaar opnieuw komen van overal ter wereld grote groepen vogelliefhebbers naar Ulcinj afgereisd. Zij bezoeken in het bijzonder Ulcinj Salinas. Het betreft hier een moerasachtig privé reservaat welke in totaal goed is voor zo’n slordige 1.500 hectare aan vogels spotten. Er zouden zich in het gebied maar liefst 250 verschillende vogelsoorten bevinden. Onder hen ook Dalmatische pelikanen, diverse roofvogels evenals zelfs flamingo’s! Het mag dan ook duidelijk zijn, ben jij ook geïnteresseerd in het spotten van vogels? In dat geval is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Ulcinj Salinas. Dit is misschien zelfs één van de beste plaatsen van Europa om zo’n grote diversiteit aan vogelsoorten te kunnen spotten!

Een ruim aanbod met verschillende stranden

Het merendeel van de populariteit waar Ulcinj over beschikt is uiteraard het gevolg van de prachtige, uitnodigende stranden die er zijn terug te vinden. Het absolute hoofdstrand van de stad luistert naar de naam ‘Mala Plaža’. Deze bevindt zich vlak naast de oude stad. Dit gezegd zijnde is het zo dat er nog heel wat meer stranden zijn om te ontdekken. Ulcinj telt dan ook kilometerslange stranden waaronder zelfs enkele zeer exclusieve exemplaren. Wist je bovendien dat er ook een speciaal “ladies only” strand bestaat in Ulcinj? Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wanneer jij graag wil genieten van een badplaats in de typische zin van het woord is het altijd de moeite waard om Ulcinj te ontdekken.

Hoe Ulcinj bereiken?

Ulcinj staat er om bekend over een uitstekende bereikbaarheid te beschikken. Haar ligging op een boogscheut van de grens met Albanië zorgt er in ieder geval voor dat een uitstap naar dit land altijd tot de mogelijkheden behoort. Dat is echter niet alles. Ook de populairste plaatsen van Montenegro zelf zijn vanuit Ulcinj allemaal vlot bereikbaar. Denk hierbij niet alleen aan Kotor en Bar, maar ook aan Budva evenals aan Podgorica. Er zijn elke dag verschillende bussen die naar deze plaatsen rijden. Een busrit van Budva naar Ulcinj neemt gemiddeld zo’n 2 uur tijd in beslag. De kostprijs voor een dergelijke busrit ligt ergens rond de 8 euro.

Overweeg ook eens een uitstap naar Albanië!

Hoe prachtig Montenegro ook mag zijn, het land is vrij klein. Wanneer je een behoorlijke termijn hebt uitgetrokken voor je vakantie is het dan ook best mogelijk dat je wat tijd over zal hebben. In dat geval is een uitstap maken vanuit Ulcinj naar Albanië altijd iets om te overwegen. Je kan er voor kiezen om er zelf op uit te trekken, maar er zijn ook heel wat interessante excursies en tours naar Albanië die worden aangeboden vanuit Ulcinj. Voor welke optie jij uiteindelijk zal opteren is natuurlijk een keuze die je volledig zelf dient te maken.