Podgorica

Montenegro is een geweldig mooi land. Wanneer je een mooi land bezoekt is het eigenlijk haast vanzelfsprekend dat deze schoonheid in het bijzonder afstraalt van haar hoofdstad. Voor veel landen is dit ook echt het geval. Montenegro vormt op dit vlak echter een uitzondering. Ondanks het feit dat heel wat mensen er voor kiezen om te vliegen op de internationale luchthaven van Podgorica valt er in de stad zelf eigenlijk maar weinig te beleven. Het is dan ook niet voor niets dat menig aantal reizigers Podgorica al snel achter zich laten. Wil jij toch graag in eerste instantie kennismaken met de hoogtepunten van deze Montenegrijnse stad? In dat geval kan de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij helpen!

Welk weer kan je verwachten in Podgorica?

Het weer in Podgorica wordt sterk beïnvloed door het mediterraan klimaat waar de regio over beschikt. Deze zorgt er voor dat de winters er aangenaam zacht zijn terwijl de temperaturen in de zomer vaak extreme uitschieters kennen. De meeste regen valt in deze streek tijdens de laatste maanden van het jaar. De zomermaanden zijn eerder aan de droge kant. Gemiddeld er is in Podgorica sprake van zo’n 1650 mm regen op jaarbasis. Het sneeuwt in de Montenegrijnse hoofdstad en haar omgeving eigenlijk haast nooit. Zelfs tijdens de wintermaanden komt de gemiddelde minimumtemperatuur dan ook gewoon boven het vriespunt uit.

Is Podgorica nu wel of niet de hoofdstad van Montenegro?

Er is over de status van de stad Podgorica door de jaren heen behoorlijk wat gezegd en geschreven. Wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat Podgorica de grootste stad is van Montenegro. Bovendien is het eveneens zo dat ze de belangrijkste industriële stad is van het land. Haar status als hoofdstad wordt door verschillende bronnen betwist. Sommige bronnen stellen dan ook dat de stad Cetinje de enige, echte hoofdstad is van Montenegro. Tot op moment van schrijven blijft Podgorica echter de enige, officiële hoofdstad van het land.

Welke bezienswaardigheden ontdekken in Podgorica?

Podgorica is in vele opzichten geen typische hoofdstad. Opvallend is bijvoorbeeld dat er in bepaalde delen van de stad vaak zeer weinig mensen op straat lopen. Dat is echter niet alles. Ook de schoonheid van deze stad verbleekt bij het aanschouwen van één van de andere pareltjes die in Montenegro zijn terug te vinden. Dit gezegd zijnde betekent dit niet dat er in Podgorica geen interessante bezienswaardigheden zijn terug te vinden, in tegendeel. Enkele plaatsen en bouwwerken die je zeker niet over het hoofd mag zien zijn:

 • Stara Varoš;
 • De Hristovog Vaskrsenja kathedraal;
 • Het Dajbabe klooster;
 • De oude Romeinse stad Doclea;
 • Het Park Petrovića;

Eén van de meest bezienswaardige delen van Podgorica is ongetwijfeld de wijk Stara Varoš. Dit is de oudste wijk van de stad. In het verleden was ze gedurende zomaar even 400 jaar het centrum van een bruisende, invloedrijke Ottomaans-Turkse stad. De stad bestaat uit een doolhof van straatjes en er zijn nog steeds twee moskeeën terug te vinden. De zogenaamde Starodoganjska moskee dateert van de vijftiende eeuw terwijl de Osmanagić moskee afstamt uit de achttiende eeuw.

De Hristovog Vaskrsenja kathedraal

Misschien wel de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheid van heel Podgorica is de ‘Hristovog Vaskrsenja kathedraal’. Niet alleen van buitenaf gezien is dit een ongelofelijk statig en indrukwekkend bouwwerk, wat bovendien ook te denken van het interieur? Het interieur bestaat uit een waaier aan prachtige fresco’s welke het geheel een streling voor het oog maken. Dat deze kathedraal één van de meest opvallende en statige bouwwerken is van de stad hoeft eigenlijk niet echt te verbazen. Ze werd dan ook pas geopend in het jaar 2014.

De oude Romeinse stad Doclea

Niet in Podgorica zelf, maar wel in de directe omgeving van de stad is ‘Doclea’ terug te vinden. Het zijn de overblijfselen van een oude Romeinse stad welke algemeen wordt aanzien als de belangrijkste oude plaats van het land. Voor cultuurliefhebbers mag een bezoek brengen aan deze locatie dan ook absoluut niet ontbreken op hun planning voor Montenegro.

Verblijven in Podgorica

De meeste mensen die Podgorica bezoeken doen dit omdat ze vliegen op de internationale luchthaven van de stad. Een bezoek aan de hoofdstad duurt echter nooit erg lang. Dit niet in het minst omdat de meeste reizigers niet kunnen wachten om kennis te maken met bijvoorbeeld de Baai van Kotor en alle bezienswaardigheden die daarin terug te vinden zijn. Wil jij toch graag even verblijven in Podgorica en ben je daarvoor op zoek naar een geschikte accommodatie? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze plaats over een meer dan voldoende toeristische infrastructuur beschikt. Enkele potentieel interessante accommodaties zijn dan ook de volgende:

 • Apartment Lux Center;
 • Apartmani Stijepovic;
 • Korzo Apartmani;
 • Apartments 28;
 • CentreVille Hotel and Experiences;
 • Hotel Aurel;

De accommodaties in Montenegro staan er algemeen om bekend over een uitstekende kwaliteit te beschikken. Dat geldt zeker ook voor de hotels en appartementen die zijn terug te vinden in Podgorica. Net zoals overal in Montenegro het geval is moet het wel gezegd dat vooral het aanbod met vakantie-appartementen hier zeer uitgebreid is.