Perast

Perast is een oud dorpje welke zich in de omgeving van de Baai van Kotor bevindt. Dit is één van de meest authentieke dorpjes welke je in Montenegro aan zal treffen. Het dorp bevat bovendien amper 350 inwoners waardoor de kans bijzonder groot is dat iedereen elkaar ergens wel van kent. Er zijn enkele interessante redenen aan te halen waarom het de moeite waard kan zijn om Perast te bezoeken. Dit geldt niet in het minst voor de twee kleine eilandjes welke zich voor de kust bevinden. Overweeg jij ook een bezoek aan het bijzondere Perast in Montenegro? Verdiep je dan zeker eerst even in de informatie hier op deze pagina!

Gospa od Škrpjela

Het eerste eiland dat zich voor de kust bij Perast bevindt luistert naar de naam ‘Gospa od Škrpjela’. Het betreft hier een kunstmatig eiland welke is gebouwd op een rots in het midden van de zee. Rond het jaar 1500 zouden twee zeevaarders hier een beeld van de heilige Maria hebben aangetroffen. Het is aan dit beeld dat het eiland haar naam te danken heeft. Gospa od Škrpjela betekent immers wanneer we dat vertalen zoveel als ‘Onze Vrouwe van de Rotsen’. In het jaar 1630 besloot men om het eiland te voorzien van een kerk, de zogenaamde Crkva Gospa od Škrpjela.

Wanneer je Perast gaat bezoeken is het eigenlijk de moeite waard om dit ergens rond 22 juli te doen. Het is namelijk zo dat er door de jaren heen een traditie is ontstaan om op de 22ste juli met een bootje stenen naar het eiland te brengen. Dit wordt in Montenegro het zogenaamde ‘fašinada’ genoemd. Let wel, het is alleen aan mannen toegestaan om deel te nemen aan dit evenement. Het is aandoenlijk om te zien hoe bijvoorbeeld trotse opa’s samen met hun kleinzoon in een bootje stappen om naar het eiland af te varen.

Wil jij graag een bezoekje brengen aan het eiland Gospa od Škrpjela vanuit Perast in Montenegro? Dat is mogelijk. Er zijn ter plaatse meer dan voldoende aanbieders van dergelijke boottochten terug te vinden. De kostprijs hiervoor bedraagt overigens ook slechts 5 euro.

Sveti Đorđe

Het tweede eiland voor de kust van Perast luistert naar de naam ‘Sveti Đorđe’. Dit betekent vertaalt eigenlijk zoveel als ‘Sint-Joris’. Het betreft hier een natuurlijk eiland welke onder meer over een prachtig twaalfde eeuws Benedictijns klooster beschikt. Ondanks het feit dat er onder reizigers sprake is van ongelofelijk veel interesse in het eiland Sveti Đorđe is het momenteel niet mogelijk om ze te bezoeken.

Geniet van de mooiste zonsondergang van heel Montenegro

De toeristische interesse waar Perast in Montenegro op kan rekenen is voornamelijk afkomstig van de twee eilanden zoals eerder besproken. Betekent dit dat er in Perast zelf helemaal niets te beleven valt? Zeker niet. Het is namelijk zo dat je hier heel wat gezellige restaurantjes en terrasjes terug kan vinden om aan te vertoeven. Vanaf deze terrasjes is het in ieder geval mogelijk om één van de mooiste zonsondergangen van heel Montenegro te aanschouwen. Alleen al omwille van deze reden zou je er voor moeten kiezen om tijdens je vakantie ook even tijd uit te trekken om het plaatsje Perast in al haar schoonheid te aanschouwen.

Hoe afreizen naar Perast?

Perast is op verschillende manieren te bereiken. Haar ligging aan de Baai van Kotor zorgt er bovendien voor dat ook enkele toeristische kleppers uit de buurt vlot bereikbaar zijn. Het gaat hierbij dan onder meer om Kotor. Met de auto duurt het dan ook amper zo’n 15 minuten om naar Kotor te rijden. Ook het plaatsje Herceg Novi is terug te vinden op amper 40 minuten rijden. Je moet er wel rekening mee houden dat niet zomaar elke bus halt houdt in Perast. Er bevindt zich een kleine bushalte tegenover het centrale plein van de stad. Let op, wil je er zeker van zijn dat de bus zal stoppen? Zwaai dan even naar de bestuurder. In tegenstelling tot in België is het namelijk in Montenegro niet zo dat een bus automatisch stopt.

Zou je graag het Gospa od Škrpjela eiland voor de kust van Perast willen bezoeken? In dat geval is het eveneens mogelijk om één van de verschillende boottochten te boeken die naar het eiland varen. Deze boottochten worden niet alleen georganiseerd vanuit Kotor en Budva, maar ook vanuit Tivat en Herceg Novi. Elke boottocht brengt je door de baai en de meren naar het Gospa od Škrpjela eiland. Dit is zeker en vast een excursie die meer dan de moeite waard is om te ondernemen.

Verblijven in Perast

Wil je niet zomaar een bezoek brengen aan Perast, maar er ook kunnen verblijven? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat er menig aantal accommodaties terug te vinden zijn. De toeristische infrastructuur van Perast is dan ook ruim voldoende. Ook voor deze plaats geldt dat er vooral heel wat appartementen worden verhuurd aan toeristen. Dit gezegd zijnde zijn er ook prachtige hotels terug te vinden. In ieder geval, wil je graag verblijven in Perast? Dan is het de moeite waard om één van de onderstaande accommodaties te overwegen.

  • Apartmani Armonia;
  • Apartments David;
  • Bella Vista Zmukic;
  • Sunny Port Apartment & Rooms;
  • Iberostar Heritage Grand Perast;

Bovenstaande opsomming maakt duidelijk dat je ook in Perast kan rekenen op de aanwezigheid van heel wat zeer kwalitatieve accommodaties. In het bijzonder de Iberostar in Perast in Montenegro is een hotel welke je na je verblijf niet snel meer zal vergeten.