Kotor

Er zijn zo van die plaatsen op onze planeet terug te vinden die je gewoon met eigen ogen gezien moet hebben. Voor Montenegro geldt dat één van deze plaatsen het prachtige Kotor is. Deze plaats staat eigenlijk voor alles wat Montenegro zo bijzonder maakt. Niet alleen is ze rijk aan cultuur en heerst er een gezellige, mediterrane sfeer, daarnaast doet ze dienst als uitstekende uitvalsbasis om de gelijknamige Baai van Kotor te ontdekken. Ben jij ook benieuwd naar wat het prachtige Kotor allemaal voor jou in petto heeft? Verdiep je dan zeker even in de onderstaande informatie!

Nummer één havenstad van de wereld

Dat Kotor een prachtige plaats is welke vanaf het eerste moment indruk weet te maken blijkt niet in het minst uit de prijzen die ze door de jaren heen in de wacht heeft weten te slepen. In het jaar 2016 werd Kotor bijvoorbeeld door Lonely Planet nog uitgeroepen tot de absolute nummer één havenstad van de wereld. Experts stellen dat deze award zonder twijfel een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de populariteit van de regio. Deze populariteit is echter niet meer dan terecht, want Kotor is echt één van de mooiste plaatsen die je ooit zal bezoeken.

Een eerste kennismaking met Kotor in Montenegro

Kotor is een oude havenstad welke is terug te vinden in de gelijknamige Baai van Kotor. Het betreft hier eigenlijk een oude vestingstad waarvan de prachtige stadsmuren nog steeds te bezoeken zijn. Achter deze stadsmuren bevindt zich een prachtig mooi middeleeuws centrum welke door UNESCO werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ondanks het feit dat het Kotor op vandaag eigenlijk voor de wind lijkt te gaan was dat lang niet altijd het geval. In het verleden, meer bepaald in het jaar 1979 werd de stad bijvoorbeeld nog zwaar beschadigd door een aardbeving. UNESCO heeft er evenwel mee voor gezorgd dat de plaats in ere kon worden hersteld. Hierdoor kunnen alle bezoekers nu kennismaken met de roemrijke geschiedenis van deze plaats.

De oude stadskern van Kotor dateert eigenlijk reeds uit de periode van de twaalfde en veertiende eeuw. Het betrof hier de periode van de zogenaamde Nemanjic dynastie. De eeuwen die volgden kwam Kotor onder Venetiaans gezag te staan. Het is dan ook omwille van deze reden dat verspreid over deze plaats nog steeds heel wat Venetiaanse gebouwen zijn terug te vinden. Toen de Venetiaanse periode ten einde kwam was het de Oostenrijk-Hongaarse heerschappij die Kotor onder haar goede nam. Uiteraard zouden later nog heel wat andere heerschappijen volgen.

De bezienswaardigheden van Kotor

Tijdens een bezoek aan Kotor zal je natuurlijk graag kennis willen maken met de bezienswaardigheden die hier zijn terug te vinden. Dat zijn er behoorlijk wat. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele van de (culturele) hoogtepunten van Kotor over het hoofd ziet hebben we ze hieronder even voor jou op een rijtje gezet.

 1. Gospa od Škrpjela;
 2. De Kotor Cathedral;
 3. De oude stad van Kotor;
 4. De prachtige haven van Kotor;

Niet alleen in Kotor stad zijn menig aantal prachtige bezienswaardigheden terug te vinden. Kotor staat natuurlijk ook bekend omwille van haar ligging in de gelijknamige Kotor Baai. Wil je graag ook een aantal niet te missen bezienswaardigheden ontdekken in de buurt van Kotor? In dat geval kan je daarbij denken aan de volgende:

 1. De imposante berg en prachtig nationaal park Lovćen;
 2. Het eiland Sveti Đorđe, gelegen in de Baai van Kotor;
 3. Het bezienswaardige eiland Prevlaka Island;
 4. Njegos Mausoleum met haar prachtig uitzicht op de omgeving;
 5. St. John Fortress;

Bovenstaande twee lijstjes maken duidelijk dat je in Kotor en omgeving heel wat moois kan bezoeken. Ben jij dus met andere woorden iemand die niet een volledige vakantie op het strand van Kotor wil gaan liggen? Wil je daadwerkelijk ook iets meer te weten komen over de geschiedenis van deze regio? Dan is dat zonder ook maar enig probleem mogelijk!

Heerlijk vertoeven op het strand van Kotor

Kotor en bij uitbreiding eigenlijk heel Montenegro staan er om bekend een paradijs te zijn voor liefhebbers van een strandvakantie. Wil jij ook graag gewoon even lekker ontspannen op het strand? In dat geval kan je dat in Kotor doen op het zogenaamde Morinj Plaža strand. Dit strand in Kotor is een kiezelstrand welke beschikt over een lengte van zo’n slordige 1000 meter. Bovendien heeft het strand een breedte van 15 meter. Het strand is terug te vinden op een kaap welke zich net onder de autoweg bevindt. Bijzonder aan deze plaats is dat de oude drinkbronnen met watermolens inmiddels een tweede leven hebben gekregen als sfeervol restaurant.

Uitstekende uitvalsbasis om de baai van Kotor te ontdekken

Kotor is niet alleen op zich een erg fijne stad. Ook de omgeving waarin ze is terug te vinden zal vriend en vijand weten te verrassen. Vanuit Kotor is het mogelijk om tal van verschillende excursies en tours te ondernemen. Enkele populaire excursies zijn bijvoorbeeld de volgende:

 1. De Onze Vrouwe van de Rotsen, Mamula & Blauwe Grot excursie;
 2. De boottocht oude stad van Perast en Gospa od Škrpjela;
 3. Hop-on hop-off sightseeing bus & wandeltocht;
 4. De Blue Cave Privérondvaart;
 5. Een wandeling van één uur in kleine groep door de oude binnenstad;

Heb je dus met andere woorden alle schatten  van de stad Kotor ontdekt en is je honger nog niet gestild? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat ook de omgeving van deze prachtige havenstad nog heel wat extra moois voor jou in petto heeft!