Cetinje

Er is sinds jaar en dag sprake van een vrij hevige discussie over wat nu precies de hoofdstad moet zijn van Montenegro. Is dat de huidige, officiële hoofdstad Podgorica of toch eerder Cetinje? Deze laatste is gelegen aan de voet van het Nationaal Park Lovćen en was in het verleden gedurende een bepaalde periode ook daadwerkelijk de hoofdstad van het land. Op vandaag staat ze vooral bekend als thuisbasis van de meest indrukwekkende musea welke Montenegro rijk is. De stad beschikt over een gigantische historische evenals spirituele waarde voor de Montenegrijnen. Zelfs wanneer je niet in de buurt van deze stad verblijft is het boeken van een dagtrip absoluut de moeite meer dan waard.

Een compact historisch centrum om te ontdekken

Het valt bij een bezoek aan Cetinje meteen op dat deze plaats over een compact, historisch centrum beschikt. Dit centrum is klein genoeg waardoor alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar zijn terug te vinden. In het centrum zijn verschillende statige panden terug te vinden die stuk voor stuk het ontdekken waard zijn. Denk hierbij niet alleen aan voormalige ambassades, maar ook aan barokke paleizen welke tot op de dag van vandaag toebehoren aan de bekende familie van Petrovic Njegos. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is Cetinje ook de plaats waar de belangrijkste musea van het land zijn terug te vinden. Mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Montenegro mogen een bezoekje aan deze plaats dan ook absoluut niet over het hoofd zien, in tegendeel.

De bezienswaardigheden van Cetinje

Dat Cetinje de historische hoofdstad is van Montenegro blijkt niet in het minst uit het enorme aanbod met historische en culturele bezienswaardigheden. Tijdens een bezoek aan of een verblijf in Cetinje is het dan ook altijd de moeite waard om stil te blijven staan bij de aanwezigheid van de onderstaande bezienswaardigheden:

  1. De verschillende musea die er zijn terug te vinden;
  2. Het klooster van Cetinje;
  3. De Cipur kerk;

Hoe je het ook draait of keert, je kan tijdens een bezoek aan Cetinje absoluut niet om de verschillende musea heen. In eerste instantie is bijvoorbeeld het historisch museum van Montenegro in deze stad terug te vinden. Mensen die graag alles willen ontdekken over dit bijzondere land zijn hier aan het juiste adres. Dit is echter niet het enige museum dat een bezoekje waard is. Wat namelijk bovendien ook te denken van het Njegoš museum Biljarda evenals het etnografisch museum? Het zijn stuk voor stuk prachtige musea die beschikken over een zeer boeiende collectie.

Het klooster van Cetinje

In Cetinje is een klooster terug te vinden welke tot de belangrijkste religieuze bezienswaardigheden van het land wordt gerekend. Voor heel wat inwoners van Montenegro is dit zelfs haast een soort van bedevaartsoord geworden. In de kerk zijn twee relikwieën terug te vinden. Het gaat hierbij enerzijds om een splinter van het kruis van Jezus Christus en anderzijds om de rechterhand van Johannes de Doper. Hou er rekening mee dat je als toerist uitsluitend de binnenplaats evenals het rechter kapelletje kan bezoeken. Daarnaast dien je ook altijd netjes gekleed te zijn.

De Cipur kerk

Wanneer je dan toch een bezoek brengt aan het klooster van de stad is het eveneens een goed idee om even halt te houden bij de Cipur kerk. Deze kerk werd gebouwd in het jaar 1886 en bevindt zich naast het klooster. Dit eerste gebouw moest helaas worden gesloopt als gevolg van de slechte constructie waarover ze beschikte. In het jaar 1890 werd de kerk onder het goedkeurend oog van de koning gerestaureerd. Omwille van haar relatief beperkte afmetingen lijkt deze kerk in eerste instantie misschien niet heel bijzonder te zijn, maar aan de binnenkant is ze werkelijk wondermooi.

Een dagtrip boeken naar Cetinje

Het is opvallend dat maar weinig toeristen echt in Cetinje verblijven. De toeristische infrastructuur is hier daardoor ook een stuk beperkter. Cetinje is dan ook vooral een typische locatie voor een dagtrip. Vanuit verschillende andere steden in Montenegro is het dan ook mogelijk om een excursie naar de historische hoofdstad te boeken. Dit geldt niet alleen voor Herceg Novi, maar ook voor Kotor. Vanuit beide plaatsen kan je een bustocht boeken die je in ongeveer 2 uur tijd naar Cetinje brengt. Een trip met de bus is extra het overwegen waard omdat het busstation van Cetinje slechts op vijf minuten lopen is terug te vinden van de belangrijkste, historische bezienswaardigheden.

Verblijven in Cetinje

Dat het toeristische aanbod in Cetinje een stuk beperkter is in vergelijking met andere steden in Montenegro hoeft nog niet meteen zo’n groot probleem te zijn. Dat is het echter wel wanneer je wenst te verblijven in een hotel. Van dit type van accommodatie zijn er immers slechts een handvol terug te vinden in Cetinje. Wil jij echter graag verblijven in een appartement? In dat geval is het aanbod met mogelijkheden een stuk groter. Enkele mogelijks interessante appartementen waar je een keuze uit kan maken zijn de volgende:

  • Main Street Cetinje;
  • Apartments Kapisoda;
  • Apartmani Mia Vuksanovic;
  • Apartman Donji Kraj;
  • Apartments Gruda;

Of je nu op zoek bent naar een voordelig appartement of eerder naar een vakantie-appartement welke is voorzien van alle luxe en comfort, het behoort allebei in Cetinje zonder probleem tot de mogelijkheden! Een verblijf boeken van enkele dagen om deze bijzondere stad en haar omgeving te kunnen ontdekken is in de praktijk in ieder geval steeds de moeite meer dan waard.