Skadar Meer

Montenegro huisvest het grootste meer van de volledige Balkan. Het zogenaamde ‘Skadar Meer’ is voor tweederde gelegen in Montenegro en voor éénderde in Albanië. Het deel dat zich in Montenegro bevindt is goed voor een oppervlakte van zo’n 400 vierkante kilometer en mag zich een beschermd nationaal park noemen. Dit reeds enige tijd, meer bepaald sinds het jaar 1983. Los van de natuurlijke waarde waar deze omgeving over beschikt is het eveneens zo dat het Skadar Meer een geweldige plek is om te vertoeven. Je kan hier werkelijk uren rondvaren in alle rust. Wil jij graag meer te weten komen over het Skadar Meer? Dan zal je kunnen vaststellen dat je daar op deze pagina voor aan het juiste adres bent!

Eén van de meest toonaangevende vogelgebieden ter wereld

De omgeving rond het Skadar Meer staat vandaag de dag in het bijzonder bekend als één van de meest toonaangevende vogelgebieden welke er in Europa zijn terug te vinden. Het is dan ook niet voor niets dat het gebied is opgenomen als ‘IBA’ of ‘Important Bird Area’ beschermingsprogramma. Bovendien werd het gebied eveneens toegevoegd aan de Ramsar List of Wetlands of International Importance. Al deze verschillende zaken benadrukken het ongelofelijke, natuurlijke belang waar deze regio over beschikt. Op moment van schrijven zijn er in de omgeving van het Skadar Meer ruim 270 geregistreerde vogelsoorten terug te vinden. Onder hen bevinden zich ook enkele van de laatste pelikanen van Europa. De populatie in het gebied is vrij stabiel. Dit niet in het minst door het feit dat het gebied op uitstekende wijze wordt beschermd.

Een boottocht op het Skadar Meer maken

Wanneer je een bezoek brengt aan het Skadar Meer zal je kunnen vaststellen dat deze plaats ongelofelijk fotogeniek is. Dit is niet in het minst het gevolg van de aanwezigheid van de leuke bootjes met een rond, houten dakje. Deze bootjes nemen je tijdens een tocht mee doorheen een zeer typerend iets van het meer, namelijk de waterlelies. Eigenlijk zijn dit haast drijvende weilanden. Het geheel beschikt over een sprookjesachtig mooie uitstraling welke je tijdens een bezoek aan Montenegro dan ook zeker en vast niet over het hoofd mag zien!

Hoe een boottocht maken op het Skadar Meer?

Ben jij ook wel geïnteresseerd in het maken van een boottocht op het Skadar Meer? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat er vanuit het dorpje Virpazar elke dag opnieuw verschillende boottochten vertrekken. Eén van deze boottochten is een vijf uur durende cruise welke wordt uitgevoerd door ‘Boat Milica’. Eigenlijk is het vooral aan te raden om een dergelijke, korte cruise te boeken. Dit niet in het minst omdat je tijdens een dergelijke cruise veel meer te zien krijgt dan tijdens een gewone boottocht. Tijdens het ondernemen van zo’n cruise is het overigens ook mogelijk om op bepaalde plaatsen te zwemmen. Ook dit is een erg leuke ervaring in deze toch wel echt wondermooie omgeving!

Het bezoekerscentrum van het Skadar Meer

Tijdens een bezoek aan het Skadar Meer is het ook altijd de moeite waard om even halt te houden in het plaatsje Vranjina. Daar bevindt zich namelijk het bezoekerscentrum van het meer. Hier ligt de nadruk in het bijzonder op de flora en fauna van de omgeving. Dit gezegd zijnde wordt er hier ook een goed beeld geschetst van de manier waarop de inwoners van Montenegro vroeger leefden. Opvallend, tijdens bepaalde periodes in het jaar kan je hier vrouwen aantreffen die (levende) karpers verkopen. Heb je dit bezoekerscentrum bezocht, maar is je honger nog niet gestild? In dat geval is ook een bezoekje brengen aan Virpazar altijd een goed idee!