Ostrog Klooster

Het zogenaamde Ostrog Klooster is gelegen op ongeveer 15 kilometer ten zuiden van de plaats Nikšić. Het betreft een orthodox klooster welke is terug te vinden op een massieve rots. Een bezoek aan het Ostrog Klooster in Montenegro is eigenlijk een absolute must voor iedereen die het land bezoekt. Dit niet in het minst omdat het klooster bekend staat als het belangrijkste heiligdom van het land. Het was de metropoliet van Herzegovina, namelijk Vasilius welke tijdens de zeventiende eeuw de opdracht had gegeven voor de bouw van het klooster. Dit was overigens niet het enige wonder welke Vasilius heeft gerealiseerd. Na zijn dood werd de man heilig verklaard en werd hij begraven in de kloosterkerk.

Eén van de belangrijkste bedevaartsoorden van de Balkan

Het Ostrog Klooster is één van de vaakst bezochte bedevaartsoorden op de Balkan. Elk jaar opnieuw komen pelgrims vanuit alle uithoeken van de wereld naar deze locatie afgereisd. Binnen verschillende geloofsgemeenschappen, zowel bij de Orthodoxen, Katholieken als Moslims heerst het geloof dat de gemummificeerde overblijfselen van Vasilius over wonderbaarlijke evenals helende krachten beschikken. Het spreekt voor zich dat ook dit geloof een structurele bijdrage heeft geleverd aan de bekendheid en populariteit waar deze plaats over beschikt.

Een bezoek brengen aan het Ostrog Klooster in Montenegro

Tijdens een bezoek aan het pelgrimsoord waar het Ostrog Klooster deel van uitmaakt zal je kunnen vaststellen dat er hier eigenlijk twee verschillende kloosters zijn terug te vinden. Zo is er in eerste instantie het beneden-klooster welke beschikt over de kerk van de Heilige Drie-eenheid. Deze kerk werd gebouwd in het jaar 1820. Daarnaast is er hier ook nog een boven-klooster terug te vinden. Dit klooster lijkt uit de rotsen te zijn gehakt en bevindt zich op een hoogte van zo’n 900 meter. Het bovenste-klooster bestaat eigenlijk uit twee rotskerken welke werden versierd met behulp van ronduit indrukwekkende iconen. Het is bovendien ook hier dat het lichaam zou worden bewaard van de Heilige Vasilius.

Het pelgrimspad naar het boven-klooster

Lokale gebruiken geven aan dat het eigenlijk de bedoeling is om het boven-klooster te voet te bereiken vanaf het beneden-klooster. Dit is mogelijk door gebruik te maken van het speciaal aangelegde pelgrimspad. De route van het beneden- naar het boven-klooster neemt ongeveer een half uur tijd in beslag. Let wel, ben je van plan om een bezoek te brengen aan het Ostrog Klooster tijdens de zomermaanden? Dan dien je er wel rekening mee te houden dat de temperatuur behoorlijk stevig kan oplopen. Dit kan de tocht naar het boven-klooster aanzienlijk zwaarder maken. Voldoende water voorzien is in ieder geval een must.

Een excursie boeken naar het Ostrog Klooster

Zou je graag kennis willen maken met het Ostrog Klooster tijdens een excursie of dagtour? Dat is perfect mogelijk. Je kan er voor kiezen om hiervoor een keuze te maken uit verschillende tours en excursies. Op de website Getyourguide is het dan ook mogelijk om één van de onderstaande excursies of dagtrips te boeken:

Wanneer je er voor kiest om één  van deze excursies te boeken zal je kunnen vaststellen dat je op een fantastische manier kennis kan maken met niet alleen het Ostrog klooster, maar ook met haar omgeving. Dit uiteraard terwijl je kan rekenen op de deskundige begeleiding van een ervaren gids. Het wordt sterk aangeraden om deze tour of excursie voor aanvang van je reis te boeken. Let wel, moet je omwille van wat voor reden dan ook je geboekte excursie annuleren? In dat geval is dat bij Getyourguide doorgaans gratis mogelijk tot 24 uur voor aanvang van de activiteit.